Geel

Stad Geel opent buitenzwembad volgende zomer niet meer

Afgelopen donderdag werd de aanpassing van het meerjarenplan voorgesteld door het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Het bestuur kreeg hierbij lof van de oppositie: meerderheid en oppositie waren het erover eens dat het sociale luik goed afgeschermd werd in deze budgettair uitdagende tijden met hoge energiekosten en loonindexeringen. ‘Er wordt zeker niet met de hakbijl gegaan door de budgetten voor de allerzwaksten,’ stelde Dirk Kennis van De Brugpartij. Toch had hij ook enkele punten van kritiek. Eén daarvan ging over het sluiten van het openluchtbad: ‘Wij stelden voor om een extra zwemgelegenheid te creëren in openlucht, maar nu blijkt dat jullie het buitenzwembad gaan sluiten aan het openbare zwembad. Dat is een zware dobber voor gezinnen die op een appartement wonen.’ Open VLD trad de kritiek van De Brugpartij bij.

Schepen van Sport, Nadine Laeremans (CD&V), antwoordde daarop: ‘Ik kan goed begrijpen dat het sluiten van het buitenbad een zware binnenkomer is. Maar wij werden voor de oefening gesteld om te besparen. Alleen al binnen AGB Sport staan wij volgend jaar voor een energiefactuur van €500.000. We stelden vast dat in de zomer van 2022 nog maar weinig mensen kwamen voor het buitenzwembad. We denken dat er hiervoor verschillende oorzaken zijn: mensen hebben misschien zelf een zwembad gekocht, ze kunnen terug op vakantie, de zwembaden van Turnhout en Mol zijn terug geopend. Daarnaast was het ook steeds moeilijk om de plaatsen van de extra redders in te vullen. Daarom hebben we nu tijdelijk het buitenbad gesloten, een besparing van zo’n 75.000 euro. Het binnenbad blijft wel open en we zullen in juli en augustus extra attractieve dingen op de speelweide zetten zodat de kinderen zich er volop zullen kunnen uitleven.’

© Sander Verwerft