Geel

Ziekenhuis Geel gebruikt nu ook robotchirurgie bij operaties van maag en darmen

Ziekenhuis Geel gebruikt nu ook robotchirurgie binnen de abdominale heelkunde. Nu krijgt die technologie ook een toepassing bij operaties aan de buikwand, maag en darmen. De twee chirurgen van ziekenhuis Geel zijn overtuigd van de voordelen van robotchirurgie en werken tijdens de robotoperaties altijd in een tandem. Eén van hen bedient de besturingsconsole van de robotarmen, terwijl de andere de operatie nauwgezet volgt en assisteert bij de operatietafel. Zo behouden de chirurgen maximale controle over elke ingreep.

Als voordeel zien de artsen het feit dat de robot trillingen en onbedoelde bewegingen wegfiltert, wat de bediening van de instrumenten nauwkeuriger maakt. Bovendien ziet de arts het operatieveld tien keer vergroot en haarscherp in zijn console. Een ander voordeel is dat de robot operatieve handelingen met zeer hoge precisie in zeer kleine ruimtes vergemakkelijkt. Denk maar aan de verwijdering van tumoren in het kleine bekken of bij het herstel van maagbreuken moet men zeer kleine bewegingen maken in de kleine ruimte tussen de twee longen.

In de lente van dit jaar begonnen twee urologen in ziekenhuis Geel een operatierobot in te zetten bij het verwijderen van prostaten bij kanker.