GeelLaakdalMeerhout

10% meer aangiftes voor cybercrime in politiezone tegenover 2021

Vorig jaar werden 449 feiten van cybercrime vastgesteld in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Een stijging van 10% tegenover 2021. Bij de aangiftes die de politiezone kreeg, varieerde het nadeel tussen enkele euro’s tot tienduizenden euro’s. Het totaal nadeel vorig jaar lag rond de 1 800 000 euro.

© PZGLM

De verschuiving van ‘offline’ naar ‘online’ criminaliteit is al enkele jaren aan de gang. De grootste groep is ‘Informaticafraude’ (57%). Het gaat hier om phishing via mail, whatsapp, sms, … Hiervan registreerde men 257 aangiftes in 2022. De categorie ‘Oplichting met internet’ omvat 28 procent van de geregistreerde feiten. Hierbij gaat het om fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapsfraude, …  Voor hacking registreerde de lokale politie 46 feiten, voor valsheid in informatica dertien feiten en in vijf gevallen was er sprake van sabotage van een computersysteem.

Het afgelopen jaar werden door de politiezone cyberpreventie-adviseurs opgeleid. Dit zijn vrijwilligers die de inwoners kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen deze oplichtingsvormen. Op een infosessie cyberpreventie informeren, sensibiliseren en adviseren deze vrijwilligers de aanwezigen. Ze vangen ook slachtoffers van informaticacriminaliteit op en maken hen weerbaarder tegen nieuwe oplichtingspogingen.

Uit de veiligheidsmonitor (2021) blijkt dat in de zone Geel-Laakdal-Meerhout slechts acht procent aangifte deed van phishing en tien procent van een feit van oplichting via internet. De belangrijkste redenen om dit niet aan te geven waren dat het nadeel niet erg groot was, dat men er niet aan gedacht heeft of dat de politie er toch niets aan kan doen.