Geel

Amerikalaan gaat dit jaar niet dicht voor paddenoversteek

Dit voorjaar wordt de Amerikalaan in Geel niet afgesloten voor de jaarlijkse paddenoversteek. Normaal sluit de stad de straat van 1 februari tot 15 april voor het verkeer. Hierdoor overleven duizenden hun trek naar de poelen van Reivennen om zich voor te planten. Jaarlijks zijn er zowat tweeduizend amfibiën per dag die de weg oversteken.

Omdat er nu wordt gewerkt aan de Retieseweg in Geel, ondervinden de bewoners van de Europawijk teveel hinder door het afsluiten van de Amerikalaan. Het Geelse bestuur ging in overleg met Natuurpunt en koos dit jaar eenmalig voor een overzetactie. Maar Natuurpunt kampt met een tekort aan materiaal en vrijwilligers en dat heeft als gevolg dat er dit jaar op andere plaatsen in Geel geen overzetacties kunnen plaatsvinden.

De optie om amfibieëntunnels te plaatsen bleek erg duur te zijn en het jaarlijks onderhoud ervan kost een hoop geld en dat zag de stad niet zitten. De Amerikalaan volledig afsluiten blijft de meest efficiënte en effectieve maatregel. Daarom gaat men dit vanaf volgend jaar opnieuw doen.