Geel

Oekraïense vluchtelingen hebben zicht op werk na jobdag Zuiderkempen 

Donderdag vond in Geel de eerste jobdag in Vlaanderen plaats, speciaal gericht op Oekraïense vluchtelingen, georganiseerd door meerdere lokale besturen met een breed scala aan relevante actoren, uitzendkantoren en bedrijven. De Oekraïners kregen eerst tips rond solliciteren waarna ze die meteen in de praktijk konden brengen bij de aanwezige interimkantoren en bedrijven uit regio Kempen.

137 geïnteresseerde Oekraïners kwamen erop af, zelfs uit Mechelen en Antwerpen Noord. Wat een heel sterk signaal is dat de Oekraïners enorm gemotiveerd zijn om een job te vinden. De deelnemers konden bij de trajectbegeleiders van het Agentschap voor Integratie en Inburgering meteen een afspraak maken voor een intakegesprek voor Nederlandse lessen. Vlaams minister van werk Jo Brouns bracht ook een bezoek aan de jobdag.

De jobdag werd georganiseerd door Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Zuiderkempen in samenwerking met het Vlaams ondersteuningsteam, het Agentschap Integratie en Inburgering, VDAB, Voka, Travi en bedrijven uit de regio. De werkzoekenden konden zich meteen inschrijven bij VDAB en er werd à-la-minute met hen een curriculum vitae opgemaakt om mee te nemen naar de aanwezige bedrijven en interimkantoren.

Volgens VOKA blijkt uit een bevraging dat 42% van de ondernemingen zeker bereid is om Oekraïners aan te werven en dat is ook een sterk signaal. Want een groot deel van de Oekraïners, dat zich op onze arbeidsmarkt begeeft, is hoogopgeleid. Wat een win-win situatie is. In het arrondissement Turnhout raken op dit moment nog 4.000 vacatures niet ingevuld. Voka Mechelen-Kempen wil, via het Welt-project, dat aantal verminderen.