Geel

Verbodsborden om eenden te voederen in Geels stadspark

Sinds kort staan drie borden in het Geelse stadspark. Zij wijzen bezoekers erop om eenden geen brood te geven. De eenden leven minder lang en het brood trekt daarnaast ook nog ratten aan.

Wie eenden in het water ziet zwemmen, is nogal snel geneigd om hen stukjes brood te geven. Maar eigenlijk is dat geen goed idee. Want doordat ze het eten als het ware voorgeschoteld krijgen, doen eenden en andere watervogels geen moeite meer om voedsel te vinden. Daardoor bewegen en vliegen ze minder met als gevolg dat ze lui worden en hartklachten krijgen. Ook vitamine- en kalkgebrek komt hierdoor voor omdat ze eenzijdige voedsel krijgen aangeboden.

Daardoor sterven ze al vaak voor hun vijfde levensjaar. Terwijl eenden makkelijk zo’n 15 jaar oud kunnen worden, als ze hun eigen eten moeten zoeken. Daardoor vliegen ze meer, zijn fitter en kleiner van gestalte.