Mol

Wereldprimeur voor SCK in Mol

De BR2-onderzoeksreactor van het nucleaire onderzoekscentrum SCK in Mol krijgt laagverrijkt uranium als nucleaire brandstof in plaats van het huidige hoogverrijkt uranium. SCK zet daarmee koers naar een nieuwe wereldprimeur.

Door van nucleaire brandstof te wisselen, helpt SCK de potentiële verspreiding van hoogverrijkt uranium – een mogelijk bestanddeel van kernwapens – tegen te gaan. Als alles volgens de planning verloopt, zal het onderzoekscentrum in 2026 een zoveelste primeur op zijn palmares kunnen schrijven.

BR2 zou dan ’s werelds eerste onderzoeksreactor met hoogperformante brandstof zijn die overstapt van hoogverrijkt naar laagverrijkt uranium als splijtstof. Het Amerikaans ministerie van Energie prees SCK vrijdag alvast voor die belangrijke mijlpaal.