Geel

Ontdek het ‘Beestig’ erfgoed in de Barmhartige Stede

Op zondag 23 april is het Erfgoeddag. Dit jaar is het thema ‘Beestig’. Ook Geel doet er aan mee. Het Gasthuismuseum, kinderboerderij De Bogaard, de Sint-Dimpnakerk en de Molen van ’t veld zetten hun deuren op voor Erfgoeddag.

Je kan deelnemen aan een exclusieve rondleiding door het zolderdepot van het Gasthuismuseum. Je ontdekt er alles over de aantasting van hout door insecten, maar je komt er ook alles te wezten wat ze in het museum doen om schade te voorkomen of te herstellen. Doorheen het museum is er bovendien een kriebelige zoektocht voor kinderen. Het depotbezoek vindt plaats van 13u30 tot 17u00. Inschrijven kan via gasthuismuseum@geel.be.

De kinderboerderij van De Bogaard is officieel erkend als ‘Erfgoedhof’. Er huizen oude, erkende dierenrassen zoals het Kempens schaap, de Vlaamse reus, het Kempens hoen en de Antwerpse baardkriel. Op Erfgoeddag houden ze samen met de studierichting Dierenzorg van KOGEKA een heuse opendeur van 13u00 tot 17u00. Je maakt er kennis met de dieren, hun verzorgers en het landbouwleven in de Kempen vroeger. Via de ErfgoedApp kun je er nog veel meer ontdekken over de dieren en de landbouw van vroeger en nu. De kleinsten kunnen naar hartenlust spelen op het terrein. Inschrijven is niet nodig. Een bezoek aan de boerderij is rolstoeltoegankelijk.

De majestueuze Sint-Dimpnakerk vertelt niet enkel de legende van de Heilige Dimpna en de start van de gezinsverpleging. Je komt er ook beestjes en plantjes tegen. Ze zijn met veel detail afgebeeld op de glasramen, tal van schilderijen en beelden. Soms louter als versiering, maar meestal hebben ze een symbolische betekenis. Samen met een gids sta je stil bij en leer je meer over deze beestige details. De rondleiding vindt plaats van 14u00 tot 16u00. Inschrijven kan via toerisme@geel.be

Het bezoekerscentrum onder de Molen van ‘t Veld in Ten Aard is volledig vernieuwd met interactieve elementen. Je kunt hier het volledige verhaal van meel tot graan ontdekken. Er is een gids aanwezig die een extra woordje uitleg geeft en een molenaar die je met plezier meeneemt op een rondleiding doorheen de molen. De deuren van de molen staan open van 10u00 tot 17u00. Inschrijven is niet nodig.