Geel

Stad Geel koopt ‘Engels kamp’ voor 6,5 miljoen euro

Afgelopen gemeenteraad startte Stad Geel met het overnemen van het militaire domein Kievermont. Hiermee wordt een beslissing van 2010 uitgevoerd. De Brugpartij schreef hierover in haar nieuwsbrief: ‘Van dit jaar tot en met 2029 wordt er in fasen onteigend. De eerste twee jaar staat daar telkens 690.000 euro voor opzij, het jaar daarop groeit dat naar 1.870.000 euro. In totaal zal de aankoop binnen zes jaar 6,5 miljoen euro hebben gekost.’ Het betreft een militair domein van 63ha 11a 57ca (dus ongeveer 10,3 euro/m²) betaalt. Luc Van Laer (CD&V), schepen van patrimonium, vertelde dat deze prijs bekomen was na de aftrek voor de kost van het ontruimen van asbest in de hangars, die geraamd werd op 2,3 miljoen euro en die de stad voor zijn rekening zal nemen.

Dirk Kennis (De Brugpartij) hekelde dat er bij de verantwoording van de aankoop verwezen werd naar het PRUP Kievermont van 2010: ‘In dat PRUP werd ongeveer 16 hectare bestemd voor KMO’s. Nu zegt u dat dat niet meer op de planning staat. Nu wordt het beschouwd als een stadsbos dat nodig is om andere bomen te compenseren. In het PRUP werd ook een stukje voorzien voor stockage, maar ook dat element is van tafel, nu we voor de stedelijke werkplaats een gezamenlijke werkplaats willen maken met Meerhout. Daarnaast was er nog een stukje voorzien voor recreatie en voor jeugdverenigingen. Als u nu dus zegt dat we dit willen aankopen om dat PRUP te realiseren, dan zijn we het daar niet mee eens. U zegt wel dat u dat niet gaat realiseren, maar u zegt niet wat u wel gaat doen.‘

Burgemeester Vera Celis (N-VA) antwoordde laconiek: ‘Er zijn zo van die plaatsen in een gemeente waar iedereen het over eens is. Altijd als ik hoor dat men ruimte zoekt in Geel, dan komt dat militair kamp op een of andere manier terug. Ik denk dat het onverstandig zou zijn als we dat terrein niet aankochten. Ik ben heel blij dat er nu een akkoord is en als we dan later moeten bekijken wat we gaan doen, dan wil ik daar alle tijd voor nemen.’

Tot slot kwam Berten Kempen (Open VLD) nog met een laatste bedenking: ‘We hebben afgelopen weekend een rave party gezien op een zeer gelijkaardig domein in Sint-Truiden. Zijn we in staat om het militair kamp te onderhouden en te zorgen dat het domein veilig is?’ De Burgemeester antwoordde hierop dat ze daar al van wakker gelegen had: ‘Je kan niet geloven hoe ongerust ik geweest ben dat er een groep was die dat wou kopiëren. Er zijn gaten in de omheining en ik heb eens gehoord dat er 2.000 sleutels in omloop zijn van het militair domein. Ik ben dan ook bijzonder blij dat ik geen oproep gehad heb van de politie. Het leger staat niet meer in voor de omheining die op een aantal plaatsen doorgeroest is en wie dat wil, zal dan ook wel binnen geraken. We gaan dus ook moeten bekijken hoe we het zo veilig mogelijk kunnen houden.’

© Sander Verwerft