Laakdal

Cd&v Laakdal vraagt minister Demir om risicozone wolf uit te breiden

De opkomst van de wolf in onze contreien zorgt voor extra kopzorgen bij eigenaars van vee. Wolven kunnen overal in Vlaanderen opduiken en een gevaar vormen voor onbeschermde dieren. Het agentschap Natuur en Bos heeft een risicozone aangeduid waar de kans op een aanval groter is. Wanneer de weide binnen de risicozone ligt, hebben de eigenaars de mogelijkheid om subsidies aan te vragen.

Tot grote verbazing stelt CD&V Laakdal vast dat, met uitzondering van Geel, het ganse Merodegebied niet tot de risicozone behoort. De risicozone loopt gelijk met het Albertkanaal, alsof wolven geen brug zouden oversteken, aldus Stein Voet, voorzitter van CD&V Laakdal. Met vaststellingen in Roeselare, de haven van Antwerpen, Ninove en Wuustwezel kan men stellen dat gans Vlaanderen een risicozone vormt.

CD&V Laakdal stuurde een brief aan bevoegd minister Zuhal Demir met de vraag om de risicozone uit te breiden met het ganse Merodegebied. De bosrijke Merode liggen op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en omvat vier bosrijke gebieden in het zuidoosten van Antwerpen (Serschotsbos, Herberg, Varenbroek en Helschot). Daarnaast behoort ook het uitgebreide gebied Averbode Bos en Heide op de grens tussen Averbode en Laakdal tot de Merode.

Tessenderlo is de enige Limburgse gemeente die tot de Merode behoort. Logisch met de bossen in Gerhagen. We moeten helaas vaststellen dat een pak Limburgse gemeenten tot de risicozone behoren, maar men er voor kiest om Tessenderlo niet tot de risicozone te rekenen. Een onbegrijpelijke keuze.