GeelLaakdalMeerhout

Politiezone GLM koopt 28 bodycams aan

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout gaat 28 bodycams aanschaffen. De Geelse gemeenteraad keurde alvast het gebruik van de camera’s goed op het grondgebied van de stad.

Bodycams zijn draagbare camera’s die politieagenten op hun lichaam kunnen bevestigen. Ze worden gebruikt om video- en audio-opnamen te maken van politie-interventies. Bodycams kunnen helpen om misdrijven en overlast te voorkomen en om de veiligheid van politieagenten te verbeteren. De beelden kunnen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt om de precieze toedracht en afloop van bepaalde interventies te achterhalen.

De politie kan de bodycams niet inschakelen om zomaar iedereen op straat te filmen. In de wetgeving staat duidelijk omschreven in welke situaties dit mag. De bodycam wordt steeds openlijk en zichtbaar gedragen. De politieagent geeft een mondelinge waarschuwing indien de situatie het toelaat. Als je gefilmd wordt, zie je dat aan een rood opnamelichtje. De opnames worden bewaard op een beveiligde server en worden maximaal 12 maanden bewaard.

De politiezone hoopt in het najaar te beginnen met het gebruik van bodycams. De startdatum hangt af van het nieuwe wetsontwerp dat momenteel ter goedkeuring op tafel ligt. Alle politieagenten van de zone kunnen deze bodycams gebruiken.