Geel

10% minder sluikstorten, maar 80% zwaarder in gewicht

531 sluikstorten werden in Geel vastgesteld tijdens jaarlijkse handhavingsactie van 14 september tot 4 oktober. Vorig jaar waren het er nog 591. Dat is een daling van 10,2%. Helaas neemt het totale gewicht wel toe. Zo is het totale gewicht van sluikstort met 79,2% gestegen ten opzichte van 2022. Bij deze campagne staat sluikstort en zwerfvuil extra in de aandacht en brengt in kaart waar de zogenaamde hotspots van sluikstort en zwerfvuil zijn. De daders krijgen een fikse boete.

Gemeenschapswacht Martine Moons kan sluikstorten alleen maar afraden: “Sluikstorten wordt vandaag zwaar bestraft. Geloof me, goed sorteren is een heel pak goedkoper dan een boete voor sluikstort.” Zo kan een boete voor sluikstorten oplopen tot 350 euro en de opruimkost zelfs tot 750 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het gewicht van het sluikstort. Ook de jaarlijkse handhavingsactie leidde tot 52 bestuurlijke verslagen in het kader van het Gemeentelijk Administratief Sanctierecht (GAS).

© Stad Geel

Het aantal sluikstorten in straatvuilnisbakken binnen het centrum daalde tijdens de handhavingsactie. In 2022 werden er 242 sluikstorten geteld in straatvuilnisbakken binnen en buiten het centrum. Dit jaar waren dat er nog maar 181. Dat is een daling van 25,2%. Deze daling is te wijten aan het vuilnisbakkenplan waarmee de stad startte in 2021. Hierbij gaat de stad de opening van de vuilnisbakken verkleinen, vuilnisbakken controleren op misbruik en verplaatsen waar nodig.

Dit jaar was er wel een stijging van het aantal sluikstorten in straatvuilnisbakken buiten het centrum. Daarom gaan de medewerkers van stad Geel dezelfde aandacht geven aan vuilnisbakken buiten het centrum dan aan degene binnen het centrum. Zo hoopt de stad volgend jaar ook hier een daling in de cijfers te zien.