Olen

Belg Luc Descheemaeker wint hoofdprijs Olense Kartoenale 2023

Winnaar Luc Descheemaeker met zijn oorkonde in de handen

De 35ste editie van de internationale cartoonwedstrijd ‘Olense Kartoenale’ had dit jaar als hoofdthema ‘zwerfvuil’. Het thema van Amnesty International was ‘iedereen heeft recht op een passende woning’. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 10 november werden de winnaars bekendgemaakt.

De hoofdprijs ging na vele jaren nog eens naar een landgenoot. Luc Descheemaeker uit Torhout kan zijn prijzenkast aanvullen met de tinnen pot. De tweede prijs ging naar Colombiaan Angel Ramiro Zapata Mora. Hij haalde voor het derde jaar op rij een prijs binnen. De derde prijs was voor Musa Gumus uit Istanboel. Hij reisde samen met zijn zoon af naar Olen. En zelfs de winnaar van de vierde prijs, David Hafez, kwam helemaal vanuit de USA naar Olen gevlogen om de prijsuitreiking bij te wonen.

In de jeugdcategorie ging de prijs voor beste internationale inzending naar Sudem Duran uit Turkije. Net als in 2019, 2021 en 2022 won Wolfgang De Bont uit Herentals in de categorie beste Belgische inzending.

Maar liefst 457 cartoonisten uit 63 verschillende landen gingen creatief aan de slag met de thema’s. Dit leverde 1.518 cartoons op waaruit een deskundige jury uiteindelijk de winnaars koos.

De tentoonstelling van de Olense Kartoenale is nog tot en met 31 december te bekijken in de raadzaal tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Naast de gekende cartoonwedstrijd vond tijdens de zomerperiode ook de Kartoenale fietszoektocht plaats. Deelnemers Elisabeth Van Hemelryck, Bart Van Looy, Rita Verbeeck en Els Soudan eindigden ex aequo met een score van 103 op 120 punten. Zij kregen elk een geldprijs in de vorm van Olense cadeaucheques.