Geel

Geel is hartveilige gemeente : Gratis reanimatielessen om AED toestellen correct te gebruiken

Met 35 AED-toestellen ter beschikking op publieke plaatsen in Geel mag de stad zich een Hartveilige gemeente noemen. Een AED-toestel, oftewel een automatische externe defibrillator, speelt een cruciale rol in de overlevingskansen van mensen die getroffen worden door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In België gaat dat dagelijks over ongeveer dertig mensen, waarvan gemiddeld slechts vijf tot tien procent het overleeft.

Onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Deze kans stijgt zelfs met vijftig tot zeventig procent als een AED-apparaat binnen drie tot vijf minuten na het optreden van de hartstilstand wordt gebruikt. Daarom investeerde stad Geel in AED’s, met momenteel meer dan twintig eigen toestellen die de klok rond beschikbaar zijn op openbare plaatsen.

Daarnaast hebben ook verschillende organisaties, bedrijven en verenigingen in Geel AED-apparaten aangeschaft. Naast de toestellen zijn er ook gratis reanimatielessen om deze toestellen correct te gebruik en zo levens te kunnen redden. In het Veiligheidshuis Ter Stokt kun je op donderdag 7 december zo een reanimatietraining volgen van 18u30 tot 21u30.