Geel

Kunsttentoonstelling ‘Colors for People’ in Ziekenhuis Geel

Sinds deze week worden de gangen van Ziekenhuis Geel opgefleurd met de kleurrijke kunstwerken van de West-Vlaamse kunstenaar Denis De Gloire. Speciaal voor de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis stelt hij een selectie van zijn werken tentoon onder de naam ‘Colors for People’. Het was de lokale Rotary Club Geel en haar voorzitter Karine Moykens die alle partijen met elkaar in contact bracht.

Wie vandaag door de gangen van Ziekenhuis Geel loopt, kan er niet naast kijken. Kunst siert de muren van o.a. de consultatie cardiologie, de wachtzalen van polikliniek 1, 2 en gastro-enterologie. Het zijn werken van de West-Vlaamse kunstenaar Denis De Gloire, die opvallen door hun rijkdom aan kleuren. Hij gebruikt vaak een dripping techniek, maar werkt ook met geometrische vlakken. Zijn werk wordt in verschillende galerijen in binnen- en buitenland verkocht.

Voor Ziekenhuis Geel zocht hij een selectie van 20 werken uit die hij ter beschikking stelt in de vorm van een tijdelijke tentoonstelling genaamd ‘Colors for People. “Het idee voor deze samenwerking kreeg ik van Karine Moykens, voorzitter van de lokale Rotary Club Geel en een groot kunstliefhebber. Zij kocht zelf al enkele van mijn werken en suggereerde dat ik de patiënten van Ziekenhuis Geel ook van mijn werken zou laten genieten. Lang moest ik hierover niet nadenken. Het was snel een volmondige ‘ja’,” vertelt Denis de Gloire zelf.

Het is niet de eerste keer dat kunst een plaats krijgt binnen Ziekenhuis Geel. Zo konden patiënten op de sp-afdeling vorig jaar dankzij het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent) kennismaken met een kleine greep uit hun collectie. Ook met Yellow art, het kunstatelier van OPZ Geel, heeft het ziekenhuis een jarenlange samenwerking. “Kunst is belangrijk in onze samenleving, dat vinden we ook als ziekenhuis. Het is niet alleen een belangrijke vorm van expressie en schoonheid. Het helpt ook om in en rond ons ziekenhuis een ‘healing environment’ te creëren voor onze patiënten. Ons ziekenhuis wordt op die manier een plek waar welzijn in al haar facetten wordt aangepakt,” legt Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel, uit. “Ik krijg vaak de reactie van mensen dat mijn werken hen in een goede en blije stemming brengen. Ik hoop met deze tentoonstelling een bescheiden bijdrage te kunnen leveren voor zowel de patiënten als de personeelsleden die in en rond deze gangen van het ziekenhuis wandelen,” vult Denis De Gloire aan. Zijn werken zijn nog te bewonderen in Ziekenhuis Geel tot midden volgend jaar.

Op zaterdag 18 november organiseert Rotary Club Geel een benefietconcert en –diner waarvan de opbrengst naar een aantal van hun goede doelen gaat. Ook het nieuwe kinderziekenhuis van Geel, Planeet Goudgeel, zal een deel van de opbrengst ontvangen. Om de kas nog wat meer te spijzen, wordt er tijdens dit evenement ook een werk van Denis De Gloire geveild. Opnieuw lag Karine Moykens aan de basis van dit idee. “Zij zet zich regelmatig in voor goede doelen en ik spring dan graag mee op de kar,” vult Denis De Gloire aan.

“Het doet ons veel plezier dat Rotary Club Geel opnieuw aan Ziekenhuis Geel denkt en een steentje wil bijdragen aan het realiseren van ons nieuw kinderziekenhuis. Heel veel dank ook aan Denis om een van zijn werken ter beschikking te stellen. Met de opbrengst van deze benefiet kunnen we verder bouwen aan Planeet Goudgeel. Samen met alle patiënten, verpleegkundigen en artsen van de kinderafdeling kijken we ernaar uit om eind volgend jaar in te trekken in de nieuwe afdeling,” aldus Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel.