Geel

Wolf gespot in Geel : Schaap doodgebeten in Winkelomheide

Wolvenspoor in Larum

Woensdagochtend trok een zwerfende wolf door Geel. Dat blijkt onder meer uit de vondst van een dood schap met keelbeet in Winkelomheide, aldus de organisatie Welkom Wolf. Een veearts van het Instituut voor Natuur- en BosOnderzoek (INBO) kwam ter plaatse om DNA-stalen te nemen op het kadaver.

Rond 8u30 werd de wolf door minstens vier verschillende waarnemers gezien in het Geelse deeldorp Larum, rennend over de akkers aan beide zijden van het kanaal Herentals-Bocholt. De wolf is met grote zekerheid twee keer het kanaal overgestoken, de tweede keer zeker zwemmend, wat hem bijna fataal is geworden.

De wolf zal wellicht de volgende nachten zijn zwerftocht verder zetten. Zwervende wolven zijn doorgaans tussen 8 maanden en 2 jaar oud. Ze hebben kort daarvoor het ouderlijke territorium verlaten en zijn op zoek naar een geschikt leefgebied en een partner. Daarbij kunnen ze tochten van honderden tot zelfs duizenden kilometers door heel Europa ondernemen.

Met de passage van deze wolf is meteen het jaarlijks zwerfseizoen op gang getrapt. Omdat zwervende wolven het gebied niet kennen waar ze doorheen trekken, kiezen ze onderweg vaak voor een gemakkelijke hap. Dat is dan bijvoorbeeld een onbeschermd schaap dat niet is afgeschermd met een wolfwerende elektrische omheining, omdat de veehouders langs de route nog geen ervaring hebben met wolven.

Aan toevallige waarnemers die een wolf opmerken wordt gevraagd om plaats en tijdstip meteen te melden aan Welkom Wolf via de website Welkomwolf.be of je belt naar het nummer 0495-32.53.30

https://www.facebook.com/welkomwolf/videos/1524895081665740