Laakdal

Laakdal start aan buitenaanleg van de erfgoedsite Stoomzagerij

Het officiële startschot werd gegeven van de aanleg van de omgeving van de stoomzagerij in Vorst-Meerlaar. Het industrieel erfgoedgebouw werd eerder al gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling. De buitenwerken zijn de kers op de taart. Ondertussen is de site en de opwaardering ervan mee opgenomen als landinrichtingsplek in het Merodegebied.

De voormalige zagerij wordt ingezet als toeristische en recreatieve locatie. Het is de thuisbasis voor de verhuur van elektrische Tuktuks en fietsen in Laakdal en er is een museum dat de geschiedenis van de stoomzagerij vertelt. De stoomzagerij werd begin 20e eeuw opgericht door Alfons Beyens. In de grote hallen werden boomstammen verwerkt tot timmerhout. Tot de jaren negentig bleef het bedrijf actief. Al die jaren werd de zagerij gerund door de familie Beyens. In 1993 werd het als beschermd monument aangeduid.

Laakdal kocht de stoomzagerij en het omliggende terrein in 2001. Met de aanleg van de omgeving zit het project nu in de laatste fase. Op het omliggende terrein wordt een parking aangelegd en komen er picknickplaatsen. Ook wordt er een speeltuin gebouwd die volledig in het teken van hout staat. De werken startten al eerder deze maand en moeten voor de zomer van volgend jaar klaar zijn. Op 8 juni wordt de toeristische site officieel geopend.