Laakdal

Nieuw Tiny Forest® in Laakdal brengt natuur dichterbij

Met veel enthousiasme werd in Laakdal weer een waardevol stukje natuur toegevoegd in de vorm van een Tiny Forest®. De leerlingen van basisschool VBS Meerlaar plantten 1. 135 bomen en struiken samen met buurtbewoners. En het stopt niet na deze plantdag. De kinderen zullen in de buitenklas over de natuur leren. Ze groeien als het ware op met hun bos en worden ‘Tiny Forest Rangers’. Om dit mogelijk te maken krijgen leerkrachten en leerlingen verschillende workshops van GoodPlanet, een lesbox boordevol onderzoeksmateriaal en een lessenpakket voor het hele basisonderwijs. Buurtbewoners krijgen dan weer een gezonde, groene ontmoetingsplek. Allemaal samen dragen ze zorg voor hun Tiny Forest®. De oprichting van het bosje kadert in het initiatief van GoodPlanet Belgium om met steun van Colruyt Group in 2023 het Tiny Forest®-concept verder uit te rollen in België.

Een Tiny Forest® is niet zomaar een gemeentebos of minibos: de naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. Het bosje bestaat uit inheemse bomen en struiken, die volgens een specifieke methode geplant worden: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Omdat die tijdens de aanplant extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, groeien ze sneller en vormen ze al gauw een waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich meteen thuis voelen. “De natuur wordt zo dichter bij de mensen gebracht en er wordt gezorgd voor meer biodiversiteit”, legt Klimaatschepen Benny Smets uit. “Kwalitatieve groene ruimte zijn niet alleen essentieel voor het welzijn en de gezondheid van de mensen, het maakt de gemeente ook beter bestand tegen de klimaatverandering. De bodem houdt immers meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en de hittestress vermindert.”

©Gemeente Laakdal

GoodPlanet Belgium is de ambassadeur van Tiny Forest® in ons land. GoodPlanet coördineert de aanplant en zorgt voor de nodige tools om de voorbereiding, aanplant en beheer vlot te laten verlopen.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet: “Met zijn oppervlakte van 200-400 m² en zijn groot aantal, zorgvuldig gekozen, inheemse bomen en planten ontwikkelt een Tiny Forest® zich binnen de kortste keren tot een waardevol ecosysteem, dat de biodiversiteit stimuleert. Wij moedigen gemeenten dan ook ten zeerste aan om Tiny Forests® aan te leggen. Wij begeleiden hen gedurende het volledige ontwikkelingsproces ervan en zorgen ook voor een begeleidend educatief luik.”

De aanplant van dit Tiny Forest werd mede mogelijk gemaakt door de klanten van Colruyt Group. 1 jaar na de opstart van het Duurzaam Spaarprogramma hebben de eerste twee milieuprojecten hun doel bereikt. Beide gerealiseerde projecten zijn van GoodPlanet: Hart voor Bijen en Tiny Forest. Via deze link kan je op de interactieve kaart zien waar de bloemenweides en Tiny Forests zijn geplant.