Mol

Nieuwe productiefaciliteit van SCK helpt meer kankerpatiënten

Afgelopen week werd de eerste steen gelegd van de bouw van een Centralized radiochemical Facility bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK in Mol. Het centrum wil er gezuiverde medische radio-isotopen produceren én meer kankerpatiënten toegang geven tot levensreddende zorg.

Het SCK maakt al radio-isotopen voor de diagnose en uitwendige behandeling van kanker. Maar in de nieuwe productiefaciliteit kan de lutetiumproductie sterk opgetrokken worden om 15.000 patiënten te helpen in 2026 tot zelfs 100.000 patiënten tegen 2029.

Maar in de nieuwe installatie kan het SCK in de toekomst ook gezuiverde medische radio-isotopen produceren. Die kunnen ook gebruikt kunnen worden voor de inwendige behandeling van kankers aan bijvoorbeeld de prostaat of baarmoederhals. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen kanker.