Geel

75 deelnemers voor driekoningenwandeling Kemp vzw

Zowat 75 mensen wandelden samen met Kemp vzw de driekoningenwandeling. Een tocht van 5 km van het provinciaal groendomein Prinsenpark in Retie naar de stallen in het Geelse deeldorp Ten Aard met een kudde van 280 zwangere ooien.

In de stallen kunnen de dieren zich in alle rust voorbereiden op de geboortes van een duizendtal lammetjes. Op dit moment beschikt Kemp vzw over tweeduizend schapen voor de begrazingsopdrachten in gans de Kempen voor overheden en bedrijven.

Het afgelopen jaar was voor de schaapskuddes een jaar vol uitdagingen. In de omgeving van Kalmthout vestigden één of meerdere wolven zich en dat zorgt ervoor dat de herders hun kuddes meer moeten beveiligen. Daarbovenop kwam er nog het natte najaar eens bij. De grassen bevatten nu veel meer water dan gewoonlijk en dat is niet goed voor de spijsvertering van de schapen.

Maar ook de haarden van blauwtong baart zorgen. In onze provincie zijn er vijf haarden blauwtong vastgesteld. Het virus is in 10 tot 30% van de gevallen dodelijk voor de schapen.