Geel

Iconische vieringtoren Sint-Amandskerk krijgt opknapbeurt

De vieringtoren van de eeuwenoude Sint-Amandskerk in het Geelse stadscentrum ondergaat een grondige restauratie. De restauratiewerken, geraamd op zo’n 136 500 euro, gingen van start eerder deze maand en zullen naar verwachting begin juni afgerond worden. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed van 87 430,22 euro.

De imposante laatgotische Sint-Amandskerk torent al sinds de 16e eeuw uit boven het Geelse marktplein. Na een vernietigende brand in 1489, die een eerdere constructie in as legde, werd de kerk tussen 1490 en 1531 heropgebouwd. Door de jaren heen onderging de kerk meerdere verbouwingen, waaronder een aanzienlijke inspanning om oorlogsschade te herstellen in de jaren ’50.

In de jaren ’90 werd de vieringtoren door een storm van zijn voetstuk getild, waarna de toren volledig heropgebouwd werd. Ondanks die vele herstelpogingen, heeft de tijd zijn tol geëist op verschillende delen van de historische kerk. Zo bleek een groot deel van houtwerk van het vieringkruis is zeer slechte staat te zijn.