Laakdal

cd&v Laakdal tegen verplichte fusies

De lokale afdeling in Laakdal van cd&v verzet zich tegen verplichte fusies. Momenteel liggen de verplichte fusies op de onderhandelingstafel van de Vlaamse regering. Voorzitter Stein Voet zegt alvast dat de Laakdalse afdeling tegen een verplichte fusie is. Wel is men het cd&v standpunt genegen voor het ondersteunen van vrijwillige fusies, maar geen gedwongen fusies forceren. Voor Laakdal zou een opgelegde fusie er mogelijk eentje zijn met Geel en Meerhout. De drie gemeenten vormen samen al een politiezone.

Maar Laakdal is al een fusiegemeente sinds 1977 en die fusie kwam bij heel wat inwoners zwaar binnen. De verschillende deelgemeenten neigen ieder ook naar een andere buurgemeente. Eindhoutenaars voelen zich het meest vertrouwd met Geel en Westerlo, terwijl de inwoners van Klein-Vorst vlotter de verplaatsing naar Tessenderlo maken.

De voorzitter van cd&v Laakdal eist het behoud van de autonomie van de gemeente en Laakdal moet haar beslissingsbevoegdheid en eigenheid kunnen behouden zonder gedwongen te worden tot fusies. “Bovendien moeten beslissingen over de toekomst van een gemeente gebaseerd zijn op wensen én noden van haar inwoners. Niet op opgelegde regels vanuit de hogere overheid”, aldus cd&v Laakdal.

De cd&v-voorzitter roept inwoners op hun mening mee kenbaar te maken via de online petitie.