Geel

Acht studio’s voor kwetsbare jongvolwassenen worden in Geelse centrum gebouwd

Acht nieuwe studio’s worden gebouwd in de Stationsstraat in Geel voor kwetsbare jongeren die geen dak meer boven hun hoofd hebben. De Statie is een project van bijzonder jeugdzorg De Waaiburg uit Geel samen met de provincie Antwerpen. De provincie maakt 122.354 euro vrij om te investeren in het project. De Waaiburg zorgt ervoor dat de jongvolwassenen zelfstandig leren leven en weer vat krijgen op hun leven.

In oktober 2022 telde de Zorgregio Kempen 1.720 dak- en thuisloze personen, waaronder 563 kinderen. Vooral jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar bevinden zich in een risicovolle situatie en hebben geen stabiele woonplek. De Statie wil hier verandering in brengen door jongvolwassenen die dreigen dakloos te worden, te voorzien van een veilige thuisbasis.

Gedeputeerde Kathleen Helsen: “De provincie Antwerpen ondersteunt dit project met een subsidie van €122.354 voor de begeleiding van alle technische en juridische aspecten van deze vernieuwende woonvorm. Het laat zorgverleners toe om te focussen op wat echt belangrijk is. Met De Statie zetten we een belangrijke stap in de richting van betaalbare en inclusieve huisvesting voor jongvolwassenen. Het project biedt hen niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook de kans om opnieuw grip te krijgen op hun toekomst, ondersteund door een krachtig netwerk. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking tussen verschillende partners tot concrete oplossingen leidt voor de huidige wooncrisis.”

De Statie is een woonproject van De Waaiburg die, samen met een privé-eigenaar, acht studio’s laat bouwen voor kwetsbare jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar. De Waaiburg werkt samen met verschillende lokale partners zoals Thomas More en het Lokaal OpvangInitiatief. Samen willen ze een thuis bieden aan jongvolwassenen die te maken hebben met uiteenlopende problemen en daardoor moeilijk een degelijke woonplek vinden.

De woningen zijn meer dan alleen een dak boven het hoofd. Naast de studio’s bieden de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken en de tuin, de kans om een gemeenschap te vormen waar jongeren samen kunnen koken, studeren en ontspannen. Ook lokale partners worden uitgenodigd, zodat jongvolwassenen hun netwerk kunnen uitbouwen.

Bij De Statie hoort een uitgebreid begeleidingstraject. Elke jongvolwassene krijgt persoonlijke begeleiding van ervaren professionals, afgestemd op zijn of haar specifieke noden. De begeleiding wordt aangepast aan wat de jongvolwassene nodig heeft, en daarbij spelen lokale partners een belangrijke rol.

Een toegewijde ‘stationschef’ ondersteunt de opstart en het beheer van het project. Deze expert, gespecialiseerd in juridische, technische en financiële zaken, zorgt ervoor dat alles administratief op rolletjes loopt. Zo kunnen de begeleiders zich volledig richten op de jongvolwassenen zelf.