In Geel stelden de meerderheidspartijen CD&V en N-VA hun bestuursakkoord voor aan de gemeenteraadscommissie. Het legt de fundamenten voor een ambitieus beleid dat Geel verder zal uitbouwen als een stad waar het goed wonen, werken en samenleven is. De sterke groei van de stad brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt tegelijk kansen om Geel nog beter en toekomstbestendiger te maken.
Volgens burgemeester Marlon Pareijn investeert het Geelse bestuur niet alleen in infrastructuur en dienstverlening, maar ook in mensen, verenigingen en ondernemers. Daarom zet het Geelse stadsbestuur volop in op inspraak en participatie. Veiligheid is een topprioriteit in het bestuursakkoord. Want uit de gemeente-stadsmonitor van 2023 blijkt dat 13% van de Geelse inwoners zich onveilig voelt. Daarnaast stelt men een actieplan op om polarisatie te bestrijden en de verbinding tussen mensen te bevorderen. Door bijvoorbeeld meer straathoekwerkers en wijkagenten in te zetten die dicht bij de mensen staan. Wat kan helpen om in te spelen op onderlinge spanningen.
Daarnaast zet het bestuur volop in op een kwaliteitsvolle leefomgeving. Er komen investeringen in verkeersveiligheid, openbaar groen en het onderhoud van straten en pleinen. Het bestuursakkoord zet ook de krijtlijnen uit voor een sociaal beleid dat zich richt op alle inwoners, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren. Door ondermeer in te zetten op betaalbaar wonen en ondersteuning van initiatieven en begeleidingstrajecten de werkzoekenden helpen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten, aldus eerste schepen Pieter Cowé.
Het bestuursakkoord legt de grote beleidslijnen vast, de concrete uitwerking komt in het meerjarenplan 2026-2031. Enkele projecten die nu al vastliggen zijn ondermeer de renovatie van jeugdcentrum De Bogaard en de uitbouw van cultuurcentrum De Werft tot een volwaardig cultuurcluster. Ook een nieuwe sport- en recreatiezone op en rond de terreinen van voetbalclub Aberta in Winkelomheide staat op de planning.