Laakdal

’t Fortun: het nieuw kloppend dorpshart van Laakdal

Woensdag is het nieuwe ’t Fortun officieel geopend. Onder impuls van het vrouwennetwerk FERM, het gemeentebestuur in Laakdal, subsidies van LEADER, vrijwilligers en verenigingen werd de zaal volledig onder handen genomen. Nu is het een nieuwe thuis en ontmoetingsplek voor en door de inwoners en verenigingen van Vorst.

‘We hebben al twaalf jaar het beleid dat wij elke gemeente binnen gemeente Laakdal een ontmoetingsplek geven. Voor Groot-Vorst is dat in ’t Fortun’, zegt burgemeester Tine Gielis (CD&V). ‘De invulling was niet altijd even gemakkelijk. We zijn dus heel blij dat FERM hier een nieuw leven wou inblazen en een nieuwe ziel aan wil geven. Door verenigingen en instanties een nieuwe thuis te geven en een ontmoetingsplek te maken voor de inwoners van groot vorst en laakdal, bij uitbreiding.

Het vernieuwde ’t Fortun wil het kloppend hart van Groot Vorst en, bij uitbreiding, Laakdal zijn. Door verschillende functies onder één dak samen te brengen, hoopt FERM opnieuw burgers samen te brengen in het nieuwe buurtpunt. ‘Buurtpunten zijn heel sterk aan het opkomen in de regio, maar dat is heel moeilijk om te realiseren. We merken dat heel veel dorpen het moeilijk hebben omdat er veel functies niet meer zijn’, zegt nationaal voorzitster van FERM Nik Van Gool. ‘Door dit nieuw buurtpunt kunnen wij opnieuw mensen samenbrengen en kunnen ze elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken. Ook mensen die in een moeilijkere situatie zitten kunnen hier terecht. Wij vinden dat, als organisatie die voornamelijk op het platteland zit, heel belangrijk.’

Multifunctioneel buurtpunt

’t Fortun geeft onderdak aan een heleboel verenigingen en organisaties. Zo is woensdag ook de koffiebar ’t Klein Geluk geopend, een koffiebar van Het Eepos. Cliënten van Het Eepos zorgen voor de bediening in de koffiebar.

Daarnaast nemen ook de wereldwinkel, BuurNatuur en Mamadepot hun intrek. Dat laatste verzamelt en verkoopt herbruikbare kinderspullen. Alles heeft een lage prijs, voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben. Je kan elke maand op de eerste zaterdag en derde woensdag van de maand langskomen bij Mamadepot. De wereldwinkel is elke woensdag en zaterdag geopend, BuurNatuur op dinsdagnamiddag.

De cliënten van Het Eepos nemen de bediening van ’t Klein Geluk op zich

Verder voorziet OCMW Laakdal ook voedselbedeling elke tweede dinsdag van de maand. En ook de muziekschool en fanfare vinden hun plek in het nieuwe ontmoetingscentrum. De gemeente voorziet ook tijdelijk het Blokpunt, waar studenten in alle rust kunnen studeren voor hun examens.

Tenslotte hebben verschillende verenigingen ook een initiatief genomen. Zo heb je Café Lokal, een verenigingencafé waar buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Wakkerdal en Houvast-Welzijnsschakel organiseren ook Koffie en Koek. Dat valt samen met de voedselbedeling.

Verenigingen kunnen ’t Fortun ook altijd huren voor vergaderingen, eetgelegenheden en feesten.