vrijdag, 19 juli 2019 09:47

Captatieverbod in gebied van Kleine Nete en Grote Nete

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
In de rood gekleurde gebieden geldt een captatieverbod In de rood gekleurde gebieden geldt een captatieverbod Provincie Antwerpen

Vanaf vrijdag 19 juli geldt er een tijdelijk captatieverbod voor alle waterlopen in het gebied van Kleine Nete en Grote Nete (stroomopwaarts samenvloeiing met Kleine Nete). Ook in andere gebieden zoals de Mark, de Kleine Aa of Weerijsbeek, het Groot Schijn, de Laarse beek, het Antitankkanaal, de Vrouwvliet, de Birrebeek, de Zwarte Beek, de Grote Molenbeek en de Autbroekloop geldt een captatieverbod voor alle waterlopen.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx stelde vanwege de aanhoudende droogte een captatieverbod voor de verschillende stroomgebieden. Het waterpeil is er kritisch laag. Het verbod is nodig ter bescherming van het grondwatersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte. De controleurs van de provincie Antwerpen volgen het waterpeil op de voet op. Het tijdelijk verbod geldt tot de opheffing van het politiebesluit.

In de gebieden waar het verbod van kracht is, mag uit geen enkele waterloop water onttrokken worden. Dit betekent onder meer dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen en dat ook visvijvers volledig afgekoppeld moeten worden van de waterlopen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Dit captatieverbod houdt geen verbod in op het gebruik van bijvoorbeeld grond- of leidingwater. Om verdere maatregelen te vermijden, blijft het uiteraard belangrijk om spaarzaam en doordacht om te gaan met water. Vermijd daarom best, ook zonder formeel verbod, de niet-essentiële toepassingen zoals het besproeien van gazons of het wassen van auto's.

Lees 339 keer